Forsman Self Defense BLOG

Reality Based Training - No Nonsense Self Defense

Förebyggande åtgärder och att vara uppmärksam

En mycket viktig sak när det gäller personligt skydd/självförsvar, ja det är förebyggande åtgärder och att vara uppmärksam, att t.ex. inte gå runt och titta på skorna, sända SMS, musik i öronen, inte åka svarttaxi, etc.

Uppmärksam copy

En mycket viktig sak när det gäller personligt skydd/självförsvar, ja det är förebyggande åtgärder och att vara uppmärksam, att t.ex. inte gå runt och titta på skorna, sända SMS, musik i öronen, inte åka svarttaxi, etc. Förebyggande åtgärder och att vara uppmärksam på sin omgivning är oerhört viktigt, och något jag självklart tar upp på mina kurser. Oavsett om du är på gatan, eller t.ex. inne på en restaurang, se dig omkring, spana av området. Var alert. Ser någon person/personer ut att vara ett hot? Lita på din magkänsla, den har oftast rätt.

Nästan alla som har blivit utsatta för brott, ja dom har sagt till mig, att dom kände på sig att något var fel. Tyvärr litade dom inte på sin magkänsla. Har någon något som kan vara ett vapen? (Senast idag berättade en vän, att en han känner hade observerat en person på stan, som hade en yxa innanför jackan.) Hur många går du förbi varje dag på stan, som bär allt från kniv till skjutvapen? Många fler än du tror. Se dig omkring efter nödutgångar, etc. Som du snabbt kan springa ut genom. Se dig omkring efter vad du kan plocka upp och använda som ett improviserat vapen. Nästan allt kan användas. Tänk dig för vart du sitter inne på t.ex. restaurangen, busstationen, etc. Spela upp olika scenarion för dig själv. Om detta sker, vad gör jag då, osv.

Nu är det ju viktigt att komma ihåg, att hur uppmärksam och alert man är, ja det beror ju helt på vart man är och situationen.

Det finns ju flera olika grader på hur uppmärksam och alert man är.

T.ex. är man hemma i sin egen bostad, ja då är man ju som minst uppmärksam och alert. Man har så att säga garden helt nere och är fokuserad på helt andra saker.

Går man eller kör ner till den lokala matvarubutiken i lilla byn där man bor, ja då ökar nog inte graden av uppmärksamhet så mycket. Alla känner alla och man känner sig trygg.

Kör man in till storstan en lördagskväll för att gå på restaurang och fest, så höjs graden av uppmärksamhet en hel del. Man tänker sig för lite extra. Speciellt i det mörka parkeringshuset sent på kvällen.

Måste man så av någon anledning gå i dom dåliga kvarteren, speciellt själv i mörkret, ja då är uppmärksamheten på max. Man tänker då verkligen förebyggande och tar inga dumma chanser.

Besöker vi andra länder och storstäder, där vi kanske också sticker ut, ser ut som turister, kanske till och med har annan hudfärg, kläder, etc. ja då är vi kanske som mest uppmärksamma och verkligen tänker förebyggande.

Hur vi klär oss t.ex. kan ha en inverkan på den/dom som letar offer. Även tänk på att dyra klockor, halsband, kameror, etc. lockar rånare. Kvinnor kanske ibland, i vissa situationer, ej ska bära handväska, det kan verkligen locka rånaren.

En person som är i bra fysisk form, ja han/hon löper mindre risk att bli utsedd till offer.

Var också medveten om att vad du tänker, ja det utstrålar du, och dessa drägg på gatan, ja dom är rätt duktiga på att läsa kroppsspråk. Dom har ofta lång erfarenhet. Så gå inte runt med uppspärrade ögon och var ett offer, var inte rädd, nojig och undergiven, etc. Räta på ryggen och slappna av, gå med höjt huvud, var självsäker. Detta betyder ju ej att vi går runt och är stöddiga och arroganta.

Det betyder bara att vi är smarta och tänker oss för. Tänker förebyggande och är uppmärksamma.

Faktum är, att slappna av och vandra gatan fram med rak rygg och huvudet upp, självsäkert och med ett mål i sikte . Ja redan där har du minskat risken att bli angripen.

Bestäm dig för att aldrig vara ett offer!

Låt inte dina hämningar göra dig till ett offer, utan skaffa dig kunskap om självförsvar.

Det kan vara många faktorer som spelar in, det ovan är bara några exempel.

Det bästa självskyddet är ju att inte ens finnas på platsen där det kommer att ske något hemskt. Om man inte ens är där, hur ska man då kunna råka illa ut?

Oerhört många rån, våldtäkter, misshandlingar, mord, etc. sker ENDAST därför att offret själv har satt sig i den situationen

För att minska risken för olycksfall i trafiken använder vi bilbälte om det skulle hända något oförutsätt och kör lite försiktigare då det är halt väglag. Dom som spelar ishockey använder hjälm och andra skydd för att undvika skador. I arbetet vidtager vi allehanda skyddsåtgärder som utbildning, skyddsskor, hörselskydd, skyddsglasögon, handskar, skyddskåpor på maskiner m.m. för att förhindra olyckor.

Med dessa risker i åtanke väljer vi att försäkra oss själv och våra saker, teckna arbetslöshetsförsäkring, betala skatt till sjukvård och räddningstjänst, köpa brandvarnare till vårt hem och virusskydd till vår dator.

MEN, vad gör du för att minska risken att bli utsatt för mobbning, misshandel, våldtäkt, rån och mord?

Om självförsvar finns det oändligt mycket att förtälja, man kan lära hela livet, men det ger vi oss inte in i här och nu. Du är däremot hjärtligt välkommen att deltaga på kurs/kurser.

Du kan självklart också boka egen kurs på plats där du bor.


Dela gärna denna ..
Följ mig på Facebook och Twitter
facebook_blue twitter_blue